Atėnų geografinė padėtis


Atėnai. Geografinė padėtis. Gyventojai. Akropolis. Buitis ir tradicijos. Maistas. Valdymas. Verslai ir ūkis. Religija. Mokslo laimėjimai-atradimai. Raštas. Menas.


Geografinė padėtis Gyventojai Akropolis Buitis ir tradicijos Maistas Valdymas Verslai ir ūkis Religija Mokslo laimėjimai – atradimai Raštas Menas.

Centre ant aukštos uolos stūksojo įtvirtinta miesto dalis – akropolis. Šia stovėjo miesto globėjos deivės Atėnės šventykla – Partenonas.

Propilėjai – akropolio vartai Atėnės statula Partenonas Erechtėjonas – šventykla Pergalės deivės Nikės šventykla.

Gyveno nedideliuose aplink vidinį kiemą pastatytuose nedegtų plytų namuose. Dievo Hermio statulėlę. Vidiniame kieme stovėjo altorius. Moters gyvenimas. Rūpinosi namų ūkiu. Vestuves graikai kėlė dažniausiai žiemą. Visiškai priklausė nuo vyro. Labai mažai teisių. Dievų ar deivių garbei rengiamos iškilmės. Apranga. Rengėsi labai prastai. Linines ar vilnones tunikas. Turtingieji puošėsi auksiniais papuošalais. Kelios tunikos, chitonai, himatijai ir sandalai.

Virtuvė kupina kviečiais, alyvomis ir vynu. Plačiai valgomos įvairios kvietinės duonos, nors miežiai auginami taip pat. Alyvuogės ne tik marinuojamos, bet iš jų gaminamas ir vienas pagrindinių produktų – alyvų aliejus. Svarbiausios daržovės yra pomidoras, baklažanas, bulvė , paprika, pupa, okra, svogūnas, kopūstas , špinatas. Tradiciškai labai nedaug naudota mėsa (jei naudota, daugiausia aviena ir ožkiena), o pagrindinis baltymų šaltinis buvo pienas ir žuvis. Virtuvei būdingi gausūs pieno produktai, ypač sūris. Graikų virtuvė naudoja prieskonines žoles, kaip mairūnas, mėta, česnakas, krapas, lauras, bazilikas, čiobrelis, pankolis. Specifinis pagardas yra petražolių padažas persiladas. Tradiciškai svarbiausias saldiklis buvo medus. Duona, kurių dažnai naudojama yra pita; Sūriai, kurių garsiausi yra feta, kaseris, kefalotyris, graviera, antotyras, manuri, metsovonė, mizitra; Salotos, kurių garsiausios yra kopūstų, baklažanų, burokų, bulvių, ikrų. Tiganita – alyvų aliejuje virtos daržovės; Horta – trumpai karščiu apdoroti žalumynai, uždaryti citrinų sultimis ir alyvų aliejumi. Saganaki – patiekalai (sūris, krevetės, geldelės ir kt.), patiekiami karšti specialioje keptuvėlėje; Įvairūs krakmolingi garnyrai, tarp kurių yra humusas (iš avinžirnių), skordalija (iš bulvių), fava (iš ankštinių); Padažai, tarp kurių dažniausiai naudojamas cacikis.

  • MS PowerPoint 4853 KB
  • 2021 m.
  • Lietuvių
  • 16 puslapių
  • Mokykla
  • Adriana
  • Atėnų geografinė padėtis
    10 - 1 balsai (-ų)
Peržiūrėti darbą
Atėnų geografinė padėtis. (2021 m.). https://www.mokslobaze.lt/atenu-geografine-padetis.html Peržiūrėta 2025 m. Gegužės 22 d. 10:35
Peržiūrėti darbą
×
75 mokytojai prisijungę laukia tavo klausimo