Kofeino kiekio tyrimai



Įvadas. Kofeinos samprata. Kofeino turinčių gėrimų rūšys. Kava. Arbata. Energetiniai gėrimai. Ekstrahavimas. Ekstrahavimas. Kofeino išsiskyrimas iš arbatožolių. Chromatografija. Kiekybinis kofeino įvertinimas kavoje kapiliarinės skysčių chromatografijos metodu. Išvados. Literatūra.
Darbo tikslas: Išsiaiškinti kokie tyrimai yra atliekami, norint nustatyti kofeino kiekį (kavoje, arbatoje).
Arbata yra viena iš seniausių ir populiariausių pasaulio gėrimų. Arbatos lapuose yra daug įvairių medžiagų, tokių kaip amino rūgštys, angliavandeniai, lipidai mineralinės medžiagos ir vitaminai. Subrendęs arbatos lapas yra gana sudėtingos cheminės sandaros, tačiau pagrindines arbatos savybes lemia trys pagrindinės dalys: kofeinas, taninas ir eteriniai aliejai. Jie lemia arbatos skonį, aromatą ir tonizuojantį poveikį.
Darbo tikslai: Išskirti kofeiną iš arbatžolių ir nustatyti jo kiekį.
1. Pirmiausia atsisvėrėme 4g žaliosios arbatos. Tada į 100ml kūginę kolbutę su 40ml vandens, bėrėm 4,4g bevandenio natrio karbonato ir šildėm kol ištirps. Tada į tirpalą dėjome atsvertą arbatą, uždėjome grįžtamąjį kondensatorių ir lėtai virinome 30min.
2. Kolbutės turinį atvėsinome iki kambario temperatūros ir perpylėme į dalijamąjį piltuvėlį, kad neliktų žolelių. Ir ekstahavome 3 kartus po 10ml metileno chlorido. Organinį ekstraktą supylėme į kolbutę ir 15min džiovinome bevandeniu natrio sulfatu.
3. Išdžiovintą ekstraktą nupylėme nuo džioviklio į apvaliadugnę kolbutę. Nugarinus tirpiklį likusį inde kofeiną iškrapštėme ant filtro popieriaus, pasvėrėme ir gryninome – sublimavome. Apskaičiavome kofeino kiekį procentais.
x = 0,535% Ats : kofeino kiekis žalioje arbatoje 0,535%
Išvados : Atlikus šį tyrimą matome, kad kofeino kiekis 4 gramuose žaliosios arbatos yra 0,535%. Tai yra tikrai nedidelis ir nepavojingas kofeino kiekis žmogui.
Kofeino kiekį galime nustatyti ekstrahavimo būdu, taip kaip mes nustatėme žaliojoje arbatoje.
- Microsoft Word 323 KB
- 2019 m.
- Lietuvių
- 11 puslapių (1744 žodžiai)
- Kolegija
- Egle
-