Mikrobiologijos špera


Šigeliozė, Shigella spp.- Šeima: Enterobactericeae. Gentis: Shigella.Gram- lazdelės. Nedidelės, nejudrios, kapsulių ir sporų nesudaro fakultatyvūs anaerobai. Biocheminės Shigella spp. Savybės Raugina angliavandenius iki rūgščių, o kai kurie kamienai išskiria rūgštis ir dujas, neraugina citratų, neišskiria H2S, neskaldo laktozės, nehidrolizuoja karbamido, želatinos, skaldo liziną; optimali augimo temperatūra 37-38oC , optimalus pH 7,2-7,4. Atsparumas aplinkos veiksniams:Išdžiūvusiose išmatose išsilaiko iki 4-5 mėn., ant medvilninių audinių ir popieriaus – iki 30-36 dienų, dirvožemyje, vandenyje gali išgyventi keletą mėnesių, maiste – keletą savaičių, ant vaisių, uogų, piene ir pieno produktuose – iki kelių savaičių, jautrios dezinfektantams, veikiamos tiesioginių saulės spindulių žūva per 10 minučių, kaitinant 60oC žūva per 15-20 min. Pagal O antigeninę struktūrą ir biochemines savybes žinoma per 40 serovarų, sujungtų į 4 grupes (nuo A iki D):A serogrupės šigelės - Shigella dysenteriae; B serogrupės šigelės - Shigella flexneri;C serogrupės šigelės - Shigella boydii;
- Microsoft Word 29 KB
- 2013 m.
- 2 puslapiai (2374 žodžiai)
- Deynayno
-