Mikrobiologijos špera


Escherichia coli. Streptokokai. Clostridium perfringens. Clostridium botulinum. Salmonella spp. Vibrio spp. Yersinia enterocolitica. Jersiniozė. Šigeliozė, Shigella spp. Listeriozė, Listeria monocitogenes. Bacillus cereus.

Šigeliozė, Shigella spp.- Šeima: Enterobactericeae. Gentis: Shigella.Gram- lazdelės. Nedidelės, nejudrios, kapsulių ir sporų nesudaro fakultatyvūs anaerobai. Biocheminės Shigella spp. Savybės Raugina angliavandenius iki rūgščių, o kai kurie kamienai išskiria rūgštis ir dujas, neraugina citratų, neišskiria H2S, neskaldo laktozės, nehidrolizuoja karbamido, želatinos, skaldo liziną; optimali augimo temperatūra 37-38oC , optimalus pH 7,2-7,4. Atsparumas aplinkos veiksniams:Išdžiūvusiose išmatose išsilaiko iki 4-5 mėn., ant medvilninių audinių ir popieriaus – iki 30-36 dienų, dirvožemyje, vandenyje gali išgyventi keletą mėnesių, maiste – keletą savaičių, ant vaisių, uogų, piene ir pieno produktuose – iki kelių savaičių, jautrios dezinfektantams, veikiamos tiesioginių saulės spindulių žūva per 10 minučių, kaitinant 60oC žūva per 15-20 min. Pagal O antigeninę struktūrą ir biochemines savybes žinoma per 40 serovarų, sujungtų į 4 grupes (nuo A iki D):A serogrupės šigelės - Shigella dysenteriae; B serogrupės šigelės - Shigella flexneri;C serogrupės šigelės - Shigella boydii;

  • Microsoft Word 29 KB
  • 2013 m.
  • 2 puslapiai (2374 žodžiai)
  • Deynayno
  • Mikrobiologijos špera
    10 - 4 balsai (-ų)
Peržiūrėti darbą
Mikrobiologijos špera. (2013 m.). https://www.mokslobaze.lt/mikrobiologijos-spera.html Peržiūrėta 2025 m. Gegužės 22 d. 19:24
Peržiūrėti darbą
×
75 mokytojai prisijungę laukia tavo klausimo