Smegenų lipidai ir poveikis sveikatai



Smegenų lipidai. Poveikis sveikatai. Kas yra lipidai? Smegenų lipidų funkcija. Lecitinas. Leticino svarba organizmui ir jo šaltiniai. Sotieji riebalai ir riebalų rūgštys. Su maistu suvartojami riebalai ir jų nauda organizmui. Apibendrinimas. Šaltiniai.
Lipidai - organiniai junginiai, sunkiai arba visai netirpstantys vandenyje. Lipidai sudaryti iš C (anglies), H (vandenilio), O (deguonies), bei kai kuriuos P(fosforas) ir N (azotas).
Šie lipidai atlieka dvejopą funkciją: Energijos saugojimo ir kaip ląstelių struktūriniai komponentai.
Lecitinas kepenyse skaido ir šalina blogąjį cholesterolį ir didina gerojo kiekį, taip padėdamas išvengti insulto, infarkto. Mokslininkų nustatyta, kad lecitinas padeda įveikti riebalų perteklių – mažina ne tik cholesterolio kiekį kraujyje, bet ir viso organizmo nutukimą. Be jo organizmas negali normaliai funkcionuoti. Daugiausiai šios medžiagos susikaupę žmogaus smegenyse, kepenyse, inkstuose, širdies ir kraujagyslių sistemoje. Lecitinas turi didelę įtaką protiniam vystymuisi ir atminties mechanizmo formavimuisi. Dėl šios priežasties lecitinas vadinamas “smegenų maistu” Lecitinas sudaro 17% nervų sistemos, jis yra kiekvieno nervų dangalo sudėtinė dalis.
Jeigu lecitino neužtenka, kas yra pastebima esant dideliems fiziniam ir psichologiniams krūviams, nervo dangalas suplonėja ir asmuo pradeda skųstis nerviniu jautrumu.
- MS PowerPoint 485 KB
- 2020 m.
- Lietuvių
- 9 puslapiai (442 žodžiai)
- Universitetas
- Brigita
-