Virškinimo procesas projektas



Virškinimas. Kas yra virškinimas? Virškinimas - procesas, kurio metu maistas yra paverčiamas monomerinėmis medžiagomis. Virškinimo organai. Žmogus turi gerai išsivysčiusią virškinimo organų sistemą. Virškinimas prasideda burnoje. Burnoje maistas išbūna 15-30s. Virškinimas skrandyje. Iš burnos maisto tyrė patenka į stemplę. Virškinimas žarnyne. Maisto tyrė plonosiomis žarnomis juda peristaltiniais judesiais.
Burnoje maistas išbūna 15-30s. Iš pradžių jis yra sukramtomas. Kramtant maisto medžiagos smulkinamos, virškinimo fermentams pasiekiamas plotas padidėje. Sukramtytas maistas suvilgomas seilėmis ir suformuojamas maisto gumulėlis, kurį galima nuryti.
Iš burnos maisto tyrė patenka į stemplę, iš jos – į skrandį. Maistas skrandyje kaupiamas. Susitraukinėjant lygiesiems raumenims, prasideda peristaltiniai judesiai. Šiais judesiais maistas sumaišomas su skrandžio sultimis, sušyla, susidaro tyrelė. Peristaltiškai susitraukiant skrandžio sienelei skysta tyrelė su apvirškintais baltymais stumiama žarnyno link.
Maisto tyrė plonosiomis žarnomis juda peristaltiniais judesiais. Skaidomi fermentai. Plonoje žarnoje vyskta maisti įsiurbimas. Į kapiliarus įsiurbiama gliukozė ir amino rūgštys, o į limfagyslę- glicerolis ir riebalų rūgštys. Nesuvirškintas maisto medžiagos patenka į storają žarną. Ten rezorbuojams vanduo, gaminami vitaminai B ir K, formuojamos išmatos, kurias vėliau mes pašaliname pro išeinamają angą.