Žemės ūkis, miškininkystė, žvejyba, maisto perdirbimas



I miškų grupė rezervatai. II miškų grupė specialios paskirties miškai. III miškų grupė apsauginiai miškai. IV miškų grupė ūkiniai miškai.
Dubysa nuo Kauno nutolusi ~40km. Luodžio ežeras ežeras netoli Visagino.
Daug maisto produktų yra ne tik nenaudingi, bet netgi kenksmingi organizmui. Koks tai maistas ir kokį pavojų kelia sveikatai? Valgydami natūralų ir įvairų maistą gauname visų reikalingų medžiagų. Todėl dietologai dažniausiai pataria valgyti kuo įvairesnius produktus. Pastaruoju metu sparčiai daugėja tiesiogiai su netinkama mityba susijusiomis ligomis sergančių žmonių. Maisto produktai, teikiantys malonumą, bet sukeliantys įvairias ligas, nusipelnė vadintis blogu maistu. Paprastai jis pateikiamas gražiai įpakuotas ir yra labai skanus...
Kas padaro maistą žalingą, t. y. koks maistas yra blogas? Mitybos specialistai taip vadina perdirbtą maistą, kuris organizmui labiau kenkia nei padeda. Maisto perdirbimas tai metodų ir technologijų, kuriomis iš žaliavos paruošiamas tinkamas valgyti maisto produktas, visuma. Bet ne visada paruoštas maistas būna naudingas. Kuo toliau, tuo dažniau iš žaliavos, kuri taip pat yra maistas, pašalinama nemažai naudingų savybių (pavyzdžiui, termiškai apdorojant žūva vitaminai), pridedama įvairių maisto priedų ir valgyti patiekiamas tik bevertis, “sintetinis” maistas. Jame gausu cukraus, druskos, riebalų ir kalorijų.
Tačiau toks produktas naudingas gamintojui, nes jis užkonservuojamas ir negenda taip greitai kaip natūralus, todėl pailgėja jo vartojimo terminas. O pirkėjui dėl skonio stipriklių atrodo skanesnis, pakuotė irgi patraukli, todėl itin greitai sugundo.