Maisto chemijos egzamino klausimai ir atsakymai


Celiuliozė. Aminorūgštys. Nukleorūgščių denatūracija. Gamtoje angliavandeniai. Proteino etalonas. Bazinėmis aminorūgštimis priskiriamo. Krakmolo nėra. Avitaminozės priežastys. Globulinai. Aminorūgštims būdingos. Pagal hidrolizės produktus baltymai skirstomi į. Karboksirūgštys. Vitaminai pagal tirpumą skirstomi į.
Cr (chromas) būtinas gliukozės ir lipidų apykaitai. Teisingas teiginys: Cr kiekio padidėjimas organizme rodo gliukozės apykaitos sutrikimą
Deoksiribozė nuo ribozės skiriasi tuo, kad jos molekulėje viena hidroksilo grupe mažiau negu ribozės
Angliavandeniai pagal oksogrupės padėtį anglies atomų grandinėje skirstomi į ketozes ir aldozes
Baltymų buferinis poveikis: gebėjimas palaikyti organizmo audiniuose ir ląstelėse terpės pH pastovumą
Globulinai – tai netirpūs vandenyje, bet tirpūs praskiestuose druskų tirpaluose paprastieji baltymai, įeinantys į raumeninių audinių, kraujo, pieno sudėtį
Na (natris) dalyvauja palaikant osmosinį slėgį audinių skysčiuose ir kraujyje, palaikant rūgščių – šarmų pusiausvyrą, vandens- druskų apykaitą. Teisingas teiginys: Na yra visuose audiniuose ir biologiniuose organizmo skysčiuose, jis dalyvauja perduodant nervinius impulsus
Karboksirūgštys – tai junginiai, kurie savo sudėtyje turi karboksigrupę –COOH , prisijungia prie alifatinio arba aromatinio anglies atomo
Maistinę ir biologinę gyvūninių ir augalinių proteinų vertę lemia: nepakeičiamų aminorūgščių kiekis proteinuose
Ca (kalcis) atlieka plastines funkcijas, veikia daugelį biocheminių ir fiziologinių procesų organizme. Teisingas teiginys: esant riebalų pertekliui, kyla tulžies rūgščių trūkumas ir didesnė dalis Ca sulaikoma organizme.
- Microsoft Word 16 KB
- 2021 m.
- Lietuvių
- 2 puslapiai (661 žodžiai)
- Kolegija
- Kristina
-