Saviruošos klausimai lipidų tema


Lipidai. Lipidų klasifikacija. Paprastieji. Sudėtiniai. Augalinės kilmės trigliceridai. Riebalai. Muilas. Vitamino D. Lecitinas.
Trigliceridai, sudaryti iš glicerolio ir riebalų rūgščių esteriai
Acilsteroliai, gali būti gyvūniniai zoosteroliai (pavyzdžiui cholesterolis) arba augaliniai – fitosteroliai (pavyzdžiui ergosterolis).
Vaškai tai aukštesniųjų monohdroksilinių alkoholių ir didelės molekulinės masės riebalų rūgščių esteriai.
Augalinės kilmės trigliceridai dažniausiai yra skysti ir turi daugiau nesočiųjų riebalų rūgščių, kurios laikomos naudingesnėmis sveikatai. Gyvulinės kilmės trigliceridai paprastai yra kieti ir turi daugiau sočiųjų riebalų rūgščių.
Riebalai genda dėl oksidacijos, kaitinimo ir kontaktavimo su deguonimi.
Perkaitinti riebalų negalima, nes gali susidaryti kenksmingos medžiagos, pavyzdžiui akroleinas.
Muilas – tai druskos, gaunamos iš trigliceridų ir šarmų.
Maisto pramonėje lecitinas naudojamas kaip emulsiklis, padedantis susijungti nesimaišančioms medžiagoms, kaip riebalai ir vanduo.
Cholesterolis tai zoosterolis, jo daug yra svieste, lašiniuose, kiaušinio trynyje, fermentiniuose sūriuose.
- Microsoft Word 19 KB
- 2025 m.
- Lietuvių
- 2 puslapiai (316 žodžiai)
- Kolegija
- Marija
-