Šviežios daržovės: nauda, laikymas, kokybės reikalavimai


Rašto darbo Šviežios daržovės pristatymas. Daržovių svarba. Žmogaus mityboje daržovės ir vaisiai vaidina labai svarbų vaidmenį. Sudėtis. Daržovėse gausu vitamino C (askorbo rūgšties). Optimalios daržovių laikymo salygos. Daržovių skirstymas pagal jų naudojamas dalis. Vaisinės daržovės. Jos skirstomos dar į dvi grupes. Lapinės daržovės. Jos skirstomos į tris grupes. Vie­nos daržovių grupės maistui naudojami lapai. Žiedinės daržovės. Joms priklauso žiediniai kopūstai (kalafiorai) ir artišokai. Kokybės reikalavimai. Bendrieji kokybės reikalavimai taikomi visiems šviežiems vaisiams ir daržovėms. Ženklinimas. Vaisiams ir daržovėms, kuriems taikomi specialieji kokybės reikalavimai. Cheminė sudėtis. Gamybos technologija. Daržovės maisto gamyboje daugiausiai naudojamos salotų ir mišrainių gamybai. Pjaustymo būdai. Bulvių pjaustymas skiltelėmis. Išvados. Atlikęs šį rašto darbą sužinojau apie daržovių skirstymą.


Daržovėse gausu vitamino C (askorbo rūgšties). Jis didina organizmo atsparumą įvairioms infekcinėms ligoms. Daug vitamino C turi lapinės daržovės. Daržovėse yra karotino, kuris žmogaus organizme virsta vitaminu A. Karotino daug paprikose, salotose, morkose. Daržovių spalvą lemia pigmentinės medžiagos: karotinas, antcianai, chlorofilas. Daržovėms bręstant didėja pigmentų kiekis.

Daržovės maisto gamyboje daugiausiai naudojamos salotų ir mišrainių gamybai. Salotos ir mišrainės gaminamos iš vienos rūšies arba įvairių daržovių, vaisių mišinio. Daržovių mišrainės sudėtinė dalis yra burokėliai. Daržovės salotoms ir mišrainėms verdamos neluptos, kad išsaugotų daugiau vitaminų ir mineralinių medžiagų. Galima virti daržoves ir garuose, tik prieš tai reikia jas supjaustyti.

Bulvių pjaustymas: skiltelėmis, šiaudeliais, lazdelėmis, griežinėliais, kubeliais, kvadratėliais. Morkų pjaustymas: šiaudeliais, lazdelėmis, kubeliais, griežinėliais, kvadratėliais, skiltelėmis. Burokėlių pjaustymas: šiaudeliais, kvadratėliais, kubeliais. Svogūninių daržovių pjaustymas: šiaudeliais, kubeliais, žiedais, pusžiedžiais, skiltelėmis, kvadratėliais. Agurkų pjaustymas: griežinėliais, skiltelėmis. Pomidorų pjaustymas: griežinėliais, skiltelėmis.

Atlikęs šį rašto darbą sužinojau apie: daržovių skirstymą, laikymo sąlygas. Keliamus reikalavimus daržovių ženklinimui ir kokybės reikalavimus. Taip pat sužinojau apie daržovių panaudojimą maisto gamyboje ir daržovių naudą pagal jų cheminę sudėtį.

  • MS PowerPoint 58 KB
  • 2018 m.
  • Lietuvių
  • 13 puslapių (544 žodžiai)
  • Kolegija
  • Miroslav
  • Šviežios daržovės: nauda, laikymas, kokybės reikalavimai
    10 - 2 balsai (-ų)
Peržiūrėti darbą
Šviežios daržovės: nauda, laikymas, kokybės reikalavimai. (2018 m.). https://www.mokslobaze.lt/sviezios-darzoves-nauda-laikymas-kokybes-reikalavimai.html Peržiūrėta 2025 m. Gegužės 22 d. 20:41
Peržiūrėti darbą
×
75 mokytojai prisijungę laukia tavo klausimo