Tirpalai prezentacija



Tirpalai. Sriubos gaminimas. Mišiniai su vandeniu – tirpalai ir netirpalai. Iš ko sudaryti tirpalai? Arbata - tirpalas. Kaip tirpsta medžiagos vandenyje? Pasitikrink, ar žinai. Kas geriau tirpsta vandenyje – cukrus ar druska? Sotūs ir nesotūs tirpalai. Ką svarbiausia žinoti apie tirpalus? NAMŲ DARAS Praktikos darbo metu ištirsi. Saugumo reikalavimai Atliekant bandymus su karštu vandeniu, reikia elgtis atsargiai, neskubėti. Darbo rezultatai. Išvada. Darbo ataskaita.
Gamindamas maistą, virtuvės šefas naudoja daug mišinių su vandeniu: 1) į karštą vandenį suberia arbatžoles, 2) sūdo vandenį sriubai, 3) skiedžia vandeniu citrinų sultis, 4) įpila į vandenį aliejaus, 5) gamina cukraus sirupą, tirpindamas cukrų karštame vandenyje. Kai kurios medžiagos vandenyje visiškai ištirpsta, o kai kurios – ne.
Tirpalai̇̃ – tai mišiniai, sudaryti iš tirpiklio ir tirpinio. Skystis, kuriame yra kažkas tirpinama, vadinamas tirpikliù Tirpi̇̀klis - medžiaga, kurioje gali ištirpti kita medžiaga. Visais pirmiau paminėtais atvejais tirpiklis buvo vanduo. Tirpinamoji medžiaga vadinama tir̃piniu. Tirpinamoji medžiaga gali būti skystoji, kietoji arba dujinė. Svarbu suprasti, kad tirpalas susidaro tik tada, kai tirpinys ištirpsta tirpiklyje. Vanduo nėra vienintelis tirpiklis, nes jis blogai tirpina kai kurias medžiagas, pavyzdžiui, aliejinius dažus, laką, riebalus, todėl reikia kitų tirpiklių.
Virtuvės šefas gamino tirpalus, su vandeniu sumaišydamas druską, citrinų sultis ir cukrų. Taip pat tirpalas buvo gautas ir sumaišius arbatžoles su vandeniu, bet čia ištirpo ne pačios arbatžolės, o jose esančios medžiagos. Nukošus ar nufiltravus arbatžoles, gaunamas skaidrus tirpalas, kurį vadiname arbata. Aliejus vandenyje netirpsta, todėl tirpalas nesusidaro.
Įbėręs cukraus į šaltą vandenį, virtuvės šefas ilgai laukė, kol cukrus ištirps, tačiau jo dar liko dugne. Įbėrus tą patį kiekį cukraus į karštą vandenį ir pamaišius šaukštu, cukrus ištirpo daug greičiau.