Lietuvių istorijos analizė



Pienarūgštį rūgimą sukelia kai kurios bakterijos, gyvūnų ląstelės, esančios anaerobinėse sąlygose. Šio rūgimo produktas – pieno rūgštis (laktatas). Pieno rūgšties bakterijos, skaidydamos cukrų ir gamindamos iš jo pieno rūgštį, raugina pieną, kopūstus, agurkus. Ten, kur susidaro pieno rūgštis, negali gyventi puvimo bakterijos, todėl rauginti produktai ilgai negenda. Anaerobinės bakterijos naudojamos fermentinių sūrių, acto rūgšties gamyboje. Didelio fizinio krūvio metu raumenys taip pat gauna per mažai O2, todėl ląstelės pradeda kvėpuoti anaerobiškai. Nepakanka O2, kad būtų suskaidyta C6H12O6 iki galo ir susidaro nuodinga pieno rūgštis (C3H6O3 ). Jos susidarymas rodo, kad organizme yra O2 stygius. O2 kiekis, kurio reikia didelio fizinio krūvio metu susidariusiai pieno rūgščiai visiškai suskaidyti, vadinamas deguonies įsiskolinimu. Žmogaus raumenų ląstelėse susikaupęs laktato perteklius sukelia skausmą ir raumenys negali efektyviai dirbti.Vėliau pieno rūgštis yra nešama į kepenis ir skaidoma.
- Microsoft Word 26 KB
- 2013 m.
- 12 puslapių (2395 žodžiai)
- Mokykla
- Andrius
-