Netirpios skaidulos ir jų naudingumas



Biomedicinos ir dietetikos katedra. Darbo tikslas ir uždaviniai. Darbo tikslas –. Skaidulų poveikis sveikatai. Netirpių skaidulų funkcijos. Per didelis skaidulų vartojimas. Skaidulinių medžiagų paros norma bendros rekomendacijos. Sumažinta skaidulinių medžiagų kiekio dieta Sk ↓. Padidinto skaidulinių medžiagų kiekio dieta Sk ↑. SKAIDULŲ ŠALTINIAI Skaidulinių medžiagų kiekis 100g produkte Riešutai , sėklos ir jų produktai Maisto produktas. Ankštiniai Maisto produktas. Vaisiai Maisto produktas. Kruopos ir grūdai Maisto produktas. Kruopų ir grūdų produktai Maisto produktas. Daržovės Maisto produktas.
užtikrina reguliarų tuštinimąsi ir taip apsaugo nuo vidurių užkietėjimo bei hemorojaus;
mažina bendrojo cholesterolio kiekį kraujyje, padidėjusį kraujo spaudimą;
gali sukelti dehidrataciją, jei nebus išgeriamas pakankamas kiekis vandens.
Dietos esmė: patiekalai ruošiami, parenkant maisto produktus, turinčius mažiau skaidulų. Skaidulinės medžiagos < 25 g.
Dietos laikomasi: skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligė; lėtinis žarnų uždegimas; viduriavimas, opinis kolitas, ūminis ir lėtinis kolitas, Crohn‘o liga (sritinis enteritas), ūminis enteritas, prieš virškinimo sistemos operacijas ir po jų.
Dietos esmė: patiekalai ruošiami, parenkant maisto produktus, turinčius daugiau skaidulų. Skaidulinės medžiagos > 30 g.
Dietos laikomasi: vidurių užkietėjimas; hemorojus; storosios žarnos (gaubtinės žarnos) piktybiniai navikai; nutukimas.