Virškinimo organų sistema projektas


Virškinimo organų sistema. Virškinimas burnoje. Maisto ieškojimo motyvacijos susidaryme svarbu alkis ir apetitas. Virškinimas burnoje. Kramtymas. Seilės. Rijimas. Virškinimas skrandyje. Skrandžio gleivinės struktūra. Skrandžio sultys. Virškinimas dvylikapirštėje žarnoje. Kasa. Kepenys. Tulžis. Tulžies fiziologinė reikšmė. Plonųjų žarnų reikšmė virškinimui. Plonųjų žarnų judesiai. Storųjų žarnų reikšmė virškinimui. Išmatų susidarymas. Įvairių maisto medžiagų rezorbcija. Pasieninis virškinimas.


Virškinimas tai mechaninis maisto medžiag. smulkinimas: angliavandeniu, baltymų ir riebalų -> skaidomi iki monomerų -> įsiurbiami į kraują ir limfą. Funkcijos: Maisto paėmimo Sekrecinė Motorinė (smulkinimas, stumimas) Skaidymas (A B R) Rezorbcinė Ekskrecinė (šalinimas Endokrininė (viršk.liaukos) Apsauginė (seilių liauks) Analizinė (maisto įvertinimas).

Maisto ieškojimo motyvacijos susidaryme svarbu alkis ir apetitas.

Alkio atsiradimui svarbu: Gliukozės ir amino rūgščių kiekis kraujyje Maisto tūris skrandyje Kai kraujyje sumažėja maisto medžg. dirginamas alkio centras.

Maistas patekęs į burną ten išlieka 15-30s. Čia daug taktilinių, temp., skausmo receptorių -> padeda įvertinti fizines ir chemines maisto savybes,konsistenciją. Maistas susmulkinamas, vilgomas seilėmis, analizuojama jo sudėtis -> susidaro kąsnis. Burnos ertmėje aktyvuojami nesąlyginiai ir sąlyginiai virškinimo refleksai ir prasideda sudėtingas rijimo procesas.

Maistas susmulkinamas, dėl to didėja virškinimo paviršius; Prasideda anglevandenių hidrolizė; Todėl refleksiškai sužadinama seilių, skrandžio, kasos ir kt.virškinmo org.sekrecija. Suformuotas kąsnis slenka į skrandį.

Išskiria 3 poros seilių liaukų: Paausinė – išskiria serozines seiles (turi daug baltymų), sudaro 25% seilių kiekio Paliežuvinė – mukozinė (daugiau gleivių) 5% Pažandinė – mišrios 70%. Yra mažosios laiukos išsidėstę burnos paviršiuje – gamina seiles nuolat, o didesnės, kai reaguoja refleksiškai.

Reguliacija: Nerviniu refleksiniu būdu Humoraliniu būdu Sekrecija: Ramybėje 20-40g/min. Valgant 100g/min. Sudėtis: 98,5-99% vanduo 1-1,5 % vandenyje ištirpusios org.medžg., Am.R, balt., Na, K, Cl.

  • MS PowerPoint 18083 KB
  • 2019 m.
  • Lietuvių
  • 58 puslapiai (896 žodžiai)
  • Kolegija
  • Monika
  • Virškinimo organų sistema projektas
    10 - 3 balsai (-ų)
Peržiūrėti darbą
Virškinimo organų sistema projektas. (2019 m.). https://www.mokslobaze.lt/virskinimo-organu-sistema-projektas.html Peržiūrėta 2025 m. Gegužės 22 d. 19:26
Peržiūrėti darbą
×
75 mokytojai prisijungę laukia tavo klausimo