Virškinimo sistemos konspektas



Virškinimo samprata. Metabolizmas. Maisto medžiagų apykaitos energijos sąnaudos. Maisto medžiagų energetinė vertė. Maisto medžiagų biologinė vertė. Laisvųjų radikalų samprata. Oksidacinio streso samprata. Antioksidantų samprata, poveikis, antioksidantai. Pagrindinės maisto medžiagos. Maisto medžiagų fiziologinė reikšmė. Baltymų, riebalų, angliavandenių, mineralinių medžiagų, vitaminų funkcijos organizme. Antioksidacinė funkcija. Hormoninė funkcija. Energija. Sveikos mitybos principai. Mitybos rekomendacijos.
Greitai reaguoja su sveikomis organizmo ląstelėmis, ir, norėdami stabilizuotis, atima iš jų reikiamą
Folio rūgštis apsaugo nuo anemijos, reikalinga vaisiaus audiniams susidaryti.
Antioksidantai. Vitaminas A Antioksidantai. Vitaminas E (tokoferolis) Antioksidantai. Vitaminas C
Maisto medžiagų fiziologinė reikšmė. Baltymai (B). Pagrindinė organizmo statybinė medžiaga, sudaranti 20 proc. kūno masės. Angliavandeniai (A). Pagrindinė energiją teikianti maisto medžiaga ,svarbūs ne tik kaip energijos šaltinis, yra audinių ir ląstelių sudėtyje. Yra visų žmogaus organizmo ląstelių sudėtyje. Riebalai yra geras energijos šaltinis, dalyvauja termoreguliacijos procesuose, maistui suteikia juslines savybes (skonį, kvapą, spalvą), lėtina virškinimą, tuo būdu atitolina alkio jausmą turi riebaluose tirpių vitaminų – A, D, E, K bei pagerina šių vitaminų įsisavinimą.
Baltymų, riebalų, angliavandenių, mineralinių medžiagų, vitaminų funkcijos organizme. Baltymų funkcijos:
(pH)Baltymai reguliuoja jonų praėjimą pro ląstelės sienelę, taip keičiasi pH.
Hormoninė .Reguliuoja organizmo funkcijas: medžiagų apykaitą (tiroidinis hormonas) ir gliukozės konc. kraujuje (insulinas, gliukagonas).Endokrininių liaukų hormonai baltyminės medžiagos, kurios reguliuoja medžiagų apykaitą. Lytiniai hormonai. Skysčių balanso. Skysčiai patenka į tarpląstelinį tarpą, maitindami ląsteles. Baltymai nepraeina kraujagyslių sienelės (per dideli), kapiliaruose pritraukia skystį iš tarpląstelinio tarpo atgal. Trūkstant baltymų galūnių patinimai. Imunobaltymai (antikūnai). Riebalai ( lipidai). Funkcijos:
struktūrinė ( ląstelių membranų dalis) reguliacinė ( dalyvauja termoreguliacijos procesuose) energinė ( sudaro ląstelių energijos atsargas) mitybinė ( aprūpina organizmą nepakeičiamomis riebalų rūgštimis)
Angliavandeniai. Angliavandeniai – svarbūs ne tik kaip energijos šaltinis, bet jie yra audinių ir ląsteliu sudėtyje. Mineralinės medžiagos. Mineralinių medžiagų funkcijos: Sąlygoja normalią organizmo veiklą. Be jų negali egzistuoti
Racionalios mitybos samprata. Racionali (lot.“ rationalis“ — protingas) kai organizmas aprūpinamas visomis reikalingomis maisto medžiagomis ir energija, išlaikant pusiausvyrą, t.y., kiek gaunama energijos,tiek ir išnaudojama.
Subalansuotos mitybos samprata. Subalansuota (“balans” pranc.k. “svarstyklės” –sistema rodiklių, kurie charakterizuoja kintančio reiškinio būvį) nuolat kintanti, atitinkanti organizmo pusiausvyros poreikius.
Sveikos mitybos piramidės samprata. Sveikos mitybos piramidė grafinė, vaizdinė vartotinų, valgymui skirtų įvairių maisto produktų santykio išraiška, nurodanti kiek ir kokių maisto produktų vartoti.
Maisto produktų grupės. Visus maisto produktus galima suskirstyti į 5 grupes: pasirinkti mėgstamą, toleruojamą maistą , nurodytą tinkamo maisto piramidėje pagal valgymus.
Subalansuotas maitinimasis – suprantamas kaip kiekybinės ir kokybinės žmogaus organizmo maistinių medžiagų poreikių patenkinimas.
Mitybos poveikis odai. Tinkamas maistas svarbiausia sveikos odos ir sveiko organizmo sąlyga. Būtini nutrientai, vitaminai ir mineralinės medžiagos užtikrina optimalų organizmo funkcionavimą, veikia išorines funkcijas.
- Microsoft Word 22 KB
- 2024 m.
- Lietuvių
- 6 puslapiai (1515 žodžiai)
- Kolegija
- Egluzeee
-