Liofilizacija



Įvadas. Kas yra liofilizacija. Kaip veikia liofilizatorius. Liofilizuoti maisto produktai. Maisto pramonėje. Išvados. Literatūros sąrašas.
Liofilizacija - tai maisto pruduktų džiovinimas šalčiu. Tai vienas efektyviausių maisto džiovinimo būdų. Šis procesas atliekamas įrenginio liofilizatoriaus pagalba.
Liofilizatorius - tai įrenginys kuris maisto produktą vakuume džiovina šalčiu.
Visu pirma į liofilizatoriaus kamerą sudedami aukštos kokybės plauti maisto produktai. Liofilizatoriaus kamera įšalą iki itin žemos temperatūros (-60;-80 laipsnių celsijaus), tokioje temperatūroje iš maisto produktų išsiskyrususi drėgmė pereina į dujinę būseną. Pasiekusi dujimę būseną drėgmė krenta žemyn ir susirenka ant surinktuvo ir sušąla į ledą.
Liofilizuoti maisto produktai plačiai pradėti naudoti antro pasaulinio karo metu. Amerikiečių sausuose kariniuose daviniuose ,,long range patrol” buvo dedami karštieji patiekalai kurie išdžiovinti šalčiu. Taip paruoštas patiekalas sveria itin mažai, svoris yra itin svarbiu kariui kurio kuprinė gali sverti dešimtimis kilogramų. o jo paruošimui reikalingas tik karštas vanduo. Užpylus tokio paruošimo patiekalą karštu vandeniu, jis ne tik rehidratuojasi bet ir pašyla. Patogumas ir prieinamumas taip pat labai svarbus kariui.
Dabar platų liofilizuotų produktų asortimentą siūlo Šiaulių ,,Rūta”.
- Microsoft Word 18 KB
- 2021 m.
- Lietuvių
- 7 puslapiai (713 žodžiai)
- Kolegija
- Indrė
-