Mityba ir virškinimas skaidrės



Mityba ir virškinimas. Angliavandeniai – svarbiausias organizmo energijos šaltinis. Skaidulinės medžiagos – tai celiuliozė ir kitos augalinių ląstelių sieneles sudarančios medžiagos. Vitaminų ir mineralinių medžiagų reikšmė žmogaus organizmui. Subalancuota mityba. Žmogaus mityba visavertė, jei su maistu jis gauna reikiamą kiekį angliavandenių. Mitybos režimas. Žmogus privalo ne tik rinktis sveiką maistą. Virškinimas – tai mechaninis ircheminis procesas. Maisto medžiagas virškina fermentai. Žmogaus virškinimo sistema. Virškinamasis traktas. Virškinimas burnoje Burnoje maistas dantimis susmulkinamas ir suvilgomas seilėmis. Virškinimas ir maisto medžiagų įsiurbimas plonojoje žarnoje Plonojoje žarnoje virškinami angliavandeniai.
Angliavandeniai – svarbiausias organizmo energijos šaltinis. Daug angliavandenių yra duonos gaminiuose, makaronuose, bulvėse, ryžiuose ir t.t. Riebalai organizmui taip pat teikia daug energijos. Nemažai jų yra grietinėje, svieste, riešutuose ir daugelyje dešrų. Baltymai – organizmui teikia statybinių medžiagų. Jie būtini naujoms ląstelėms susidaryti. Jų yra mėsoje, žuvyje, kiaušiniuose, varškėje, pupelėse ir t.t.
Skaidulinės medžiagos – tai celiuliozė ir kitos augalinių ląstelių sieneles sudarančios medžiagos. Jos pagerina maisto tyrės slinkimą žarnynu, neleidžia užkietėti viduriams. Skaidulinių medžiagų yra vaisiuose, daržovėse, javainiuose, grūdėtoje duonoje. Vanduo – tai gyvybiškai svarbus skystis žmogaus organizmui.
Žmogus privalo ne tik rinktis sveiką maistą, bet ir laikytis mitybos re žimo. Mitybos specialistai jaunuoliams siūlo valgyti 5 kartus per dieną tuo pačiu metu. Itin svarbūs pusryčiai. Kartu su priešpiečiais jie turi su daryti apie trečdalį paros maisto normos ir suteikti organizmui pakan kamai energijos pirmoje dienos pusėje. Pietūs valgomi irgi gana sotūs, o vakarienė kuklesnė. Vakare nereikėtų vartoti riebių produktų, mėsos ir jokiu būdu neprisivalgyti prieš miegą.
Virškinimas – tai mechaninis ircheminis procesas, kurio metu stambios ir netirpios maisto medžiagos suvirškinamos iki smulkių ir tirpių molekulių. Suvirškintos maisto medžiagos įsiurbiamos į kraują. Iš nesuvirškintų medžiagų susidaroišmatos. Jos pašalinamos proišeinamąją angą.
Juo slenka ir yra virškinamas maistas Burna Ryklė Stemplė Skrandis Plonasis žarnynas Storasis žarnynas Išeinamoji anga.
- MS PowerPoint 401 KB
- 2022 m.
- Lietuvių
- 10 puslapių (422 žodžiai)
- Mokykla
- Patricija
-