Virškinimo sistemos tausojimas ir maisto produktų derinimo principai


Virškinimo sistemos tausojimas ir maisto produktų derinimo principai. Įvadas. Sveikos mitybos principai. Sveikos mitybos taisyklės, padedančios tausoti virškinimo sistemą. Maisto derinimas. Kodėl maisto derinimas yra svarbus? Pasirinkti vieną kategoriją kiekvienam valgymui. Lėkštę papildyti žaliomis ar apdorotomis nekrakmolingomis daržovėmis. Daryti 3-4h. Pertrauką prieš pakeičiant kategoriją. Išvados. Šaltiniai.


Sveikos mitybos taisyklės, padedančios tausoti virškinimo sistemą.

Vartoti daug ląstelienos turinčio maisto: dieta, kurią sudaro nesmulkinti grūdai, liesa mėsa, daug vaisių ir daržovių bei pupelių, yra būtina geram virškinimui ir sveikatai. Skaidulos padeda judėti maistui per visą žarnyną ir apsaugo nuo konstipacijos. Skaidulos taip pat apsaugo žmones nuo tokių ligų, kaip dirgliosios žarnos sindromas, hemorojus ir kt., ir padeda išlaikyti optimalų svorį. Kadangi skaidulos būna tirpių ir netirpių rūšių, rekomenduojama su maistu gauti abiejų tipų skaidulų. Optimaliam virškinimui moterims reikia suvartoti vidutiniškai 25g skaidulų, o vyrams – 35g. 2. Sumažinti riebaus maisto vartojimą: riebus maistas virškinamas lėčiau ir gali sukelti vidurių užkietėjimą. Riebalai yra būtini daugeliui organų ir kūno funkcijų. Valgant daug skaidulų turintį maistą kartu su riebiais produktais, tampa lengviau virškinti ir tuštintis. Rinktis liesesnę mėsą: baltymai yra pagrindinė sveikos mitybos sudedamoji dalis. 3. Maistą gerai sukramtyti, valgyti lėtai: Valgant greitai ir prastai susmulkinus maistą, rūgščių ir fermentų veiksmingumas skrandyje sumažėja, reikalingos didesnės pastangos maistui suvirškinti, nes šių medžiagų pagaminti reikia daugiau. Dėl to kyla pasireiškia pilvo pūtimas bei rėmuo.

Vartoti probiotikus: Probiotikus galima apibūdinti kaip tos pačios rūšies bakterijas, kurios natūraliai egzistuoja virškinamajame trakte. Probiotikai padeda organizmui lengviau pasisavinti maistines medžiagas ir sustiprina imuninės sistemos veiklą. Probiotikų šaltiniai yra neriebus jogurtas ir fermentuoti maisto produktai. Taip pat probiotikų galima gauti vartojant juos papildų pavidalu. 5. Išlaikyti valgymo laiką reguliarų: Valgymas nustatytais intervalais padeda virškinimo sistemai veikti optimaliai ir palaikyti gerą formą. Stenkitės valgyti kiekvieną dieną tuo pačiu metu. 6. Vartoti pakankamai skysčių: išgerti bent 8–10 stiklinių vandens per dieną yra naudinga organizmui ir virškinimo sistemai. Vandenį naudoja storoji žarna, kad išmatos būtų minkštesnės ir lengviau pašalinamos. Kavos ir arbatos vartojimo limitas turėtų neviršyti 4 puodelių per dieną.

Atsisakyti žalingų įpročių: per didelis rūkymas ir alkoholio vartojimas, daug kofeino ir gazuotų gėrimų vartojimas turi neigiamą poveikį virškinimo sistemos veiklai. 8. Sportuoti/mankštintis: reguliariai mankštindamiesi ne tik jaučiamės gerai, bet ir padedame maistui sklandžiai judėti virškinimo sistemoje.

  • MS PowerPoint 410 KB
  • 2023 m.
  • Lietuvių
  • 15 puslapių (1499 žodžiai)
  • Universitetas
  • Adelina
  • Virškinimo sistemos tausojimas ir maisto produktų derinimo principai
    10 - 1 balsai (-ų)
Peržiūrėti darbą
Virškinimo sistemos tausojimas ir maisto produktų derinimo principai. (2023 m.). https://www.mokslobaze.lt/virskinimo-sistemos-tausojimas-ir-maisto-produktu-derinimo-principai.html Peržiūrėta 2025 m. Gegužės 16 d. 06:43
Peržiūrėti darbą
×
75 mokytojai prisijungę laukia tavo klausimo