Maisto toksinė infekcija: Salmoneliozė



Įvadas. Kas yra salmoneliozė? Kokie yra šios infekcinės ligos šaltiniai? Kaip plinta ligos sukėlėjai? Kokie ligos požymiai? Kuo liga pavojinga? Kuriose šalyse galima užsikrėsti? Kaip gydoma salmoneliozė? Kaip nuo jos apsisaugoti? 1. Kokios ligos komplikacijos? Išvada. Literatūros sąrašas.
Salmoneliozė yra opi problema nūdienos pasaulyje. Su ja dažnai susiduria jauno bei senyvo amžiaus žmonės. Nuo šios ligos įmanoma apsisaugoti, o ja susirgus išsigydydi. Ši infekcinė liga yra susijusi su higiena, tad besivystančios šalys kenčia labiau.
Šią ligą atrado amerikietis veterinaras Danielius E. Salmonas (angl. Daniel Elmer Salmon), jam padėjo Teobaldas Smitas (angl. Theobald Smith). Kartu jie atrado bakterijas kiaulėse. Ir liga, ir bakterija buvo pavadinta veterinaro garbei.
Šios infekcijos šaltinis yra naminiai gyvuliai (pvz.: šunys, katės, karvės, kiaulės, paukščiai), laukiniai žvėrys, graužikai (pelės, žiurkės), žuvys, vandens paukščiai (antys, žąsys). Salmonelės yra randamos jų žarnyne. Žmogus tai pat yra infekcijos šaltinis, ypač reikšmingas jauniems vaikams. Pavojingi tie, kurie nešioja bakterijas (pvz.: mėsos pramonės, maitinimo įstaigų darbuotojai). Naujagimiui infekcijos šaltinis gali būti motina.
Kontaktu. Liečiant: personalo rankas, slaugos priemones, gyvūnų išmatas, žmogaus išmatas.
Per vandenį. Užterštą paviršinį arba stovintį (pvz.: dušo žarnose, nepanaudotuose vandens dozatoriuose)
Salmonelės ypač gerai dauginasi teigiamoje 20°C-40°C temperatūroje, drėgnoje arba skystoje terpėje. Taip pat šios bakterijos atsparios šalčiui ir išdžiūvimui.
Sunkiais atvejais infekcija gali išplisti iš žarnyno į kraują, o vėliau ir į kitas organizmo vietas, ir gali sukelti mirtį, nebent asmuo nedelsiant gydomas antibiotikais.
Vandeningai viduriojant, organizmas dehidratuojasi, dėl to dažnai būna reikalingas ligoninis gydymas.
Šia liga galima užsikrėsti visose pasaulio šalyse. Tačiau labiausiai salmoneliozė paplitusi besivystančiose šalyse, kuriose sanitarija yra žemo lygio.
2.1 Tinkamai tvarkyti žalią vištieną, kitą mėsą ir jų produktus:
Visada reikia pagalvot prieš darant, o ypač jeigu tai įtakoja mūsų sveikatą. Reikia nepatingėti ir laikytis higienos. Tačiau net ir labai saugantis, kartais tiesiog nepavyksta atsilaikyti prieš ligos sukėlėjus, tokiu atveju reikėtų stebėti savo būklę ir nepabijoti nueiti pas gydytoją. Sveikata yra svarbiausia, nes tai yra mūsų gyvenimo pamatas.